Een studententeam uit Eindhoven gaat de komende weken in Finland de Sagrada Familia nabouwen van ijs. Het dertig meter hoge schaalmodel van de beroemde Catalaanse basiliek moet eind januari klaar zijn.
 

Meer dan vijftig studenten gaan de ijsbasiliek bouwen, door in dunne laagjes water en sneeuw op grote opgeblazen mallen van plastic te spuiten. Ze spuiten telkens eerst een laagje sneeuw, en daarover een laagje water, met daarin tien procent zaagsel.

Die mix, met de naam pykrete, trekt direct in de sneeuw, waarna het geheel bevriest. Door de houtvezels is dit ijs drie keer zo sterk als normaal ijs en bovendien veel taaier.

Vanwege de hoogte van de ijskerk wordt gebruik gemaakt van een hoogwerker. Wanneer het hoogste punt is bereikt, worden de mallen leeg gelaten. Tijdens de opening op 24 januari kunnen toeschouwers een kijkje nemen in de ijskerk.

Prachtig icoon

Projectleider Arno Pronk van de TU Eindhoven wil laten zien dat pykrete een prima bouwmateriaal is voor tijdelijke constructies. ''We hadden ook een nog grotere koepel kunnen bouwen'', vertelt Pronk, over de keuze voor dit project. ''Maar de Sagrada Familia is constructief een veel grotere uitdaging. En het is een prachtig icoon.''

De ijskerk wordt net zo hoog als een flatgebouw van tien verdiepingen. Vorig jaar bouwde een studententeam uit Eindhoven in Finland al 's werelds grootste ijskoepel, met een doorsnede van dertig meter. De vorderingen van het team zijn via Facebook, Twitter en Instagram te volgen.

Levensverhaal

De Sagrada Familia in Barcelona is een van de belangrijkste bouwwerken die architect Antoni Gaudi (1852-1926) naliet.

Hij wijdde de laatste zestien jaar van zijn leven aan het vormgeven van de kerk en woonde als een kluizenaar op de bouwplaats.

Zijn bedoeling was dat de Sagrada Familia een boek in steen zou zijn dat het hele levensverhaal van Jezus vertelde. De belangrijkste onderdelen van het verhaal worden verteld in drie enorme gevels aan drie zijden van de kerk, die de geboorte, het lijden en de glorie van Jezus uitbeelden.

Voltooien

De tientallen meters hoge Geboortegevel kon Gaudi zelf nog voltooien. De meer expressionistische Passiegevel werd in de jaren tachtig van de vorige eeuw onthuld.

Aan de Gloriegevel wordt nog steeds gewerkt. Verder moeten er nog tien van de in totaal achttien torens worden voltooid: twaalf voor de apostelen, vier voor de evangelisten, eentje voor de maagd Maria en de grootste voor Jezus.