De crowdfundingactie van Naturalis om een skelet van een tyrannosaurus rex naar Nederland te halen heeft 4,4 miljoen euro opgeleverd. Dat heeft er mede voor gezorgd dat het museum het skelet definitief binnen heeft.

Dat heeft het museum zaterdag laten weten.

Volgens directeur Edwin van Huis was het moeilijker dan gedacht om het geld bijeen te brengen. Veel bedrijven wilden het project niet sponsoren. "Het is veel makkelijker om fondsen te werven voor kunst", aldus de directeur tegenover de HDC-kranten. "Het was veel harder werken dan ik had gedacht; maar wel leuk werk, heel belangrijk en uiteindelijk succesvol."

De kosten zitten in de vraagprijs van de Amerikaanse boer op wiens land het skelet werd gevonden, maar ook in het prepareren en het vervoer naar Nederland. Naturalis wordt het enige museum buiten de Verenigde Staten met zo'n dinosaurusskelet.

Vrouwtje

Het skelet van de vleesetende dino werd in 2013 in de Verenigde Staten opgegraven door medewerkers van Naturalis. Het was een vrouwtje, ,,een dame op leeftijd waaraan haar ruige levensloop terug te zien is in het skelet", aldus het museum. Ze meet 12 meter en wordt vanaf halverwege 2016 tentoongesteld. Dat gebeurt eerst in het Pesthuis, de huidige entree van Naturalis. In 2017 krijgt ze een ereplaats in het nieuwe gebouw.

Video: Naturalis heeft skelet tyrannosaurus rex binnen