Het kauwen van kauwgom tot vlak vóór en direct na een darmoperatie verlaagt de kans op complicaties, zoals een verminderde darmwerking. 

Dat blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in de British Journal of Surgery en is uitgevoerd in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Een complicatie zoals de verminderde darmwerking ontstaat na een operatie door een ontsteking. Die ontsteking kan geremd worden door het autonome zenuwstelsel van het lichaam al vóór de operatie te activeren.

In het Catharina Ziekenhuis werd dat gedaan door patiënten kauwgom te laten kauwen.

Darmkanker

Bij veel van de patiënten die een darmoperatie - in de meeste gevallen vanwege darmkanker - hebben gehad, zorgt de ontstekingsreactie er voor dat de darmen langer dan vijf dagen stilliggen.

Luyer: "Dat voelt ontzettend vervelend, want je kunt niet meer naar het toilet, wordt misselijk en moet overgeven. Het herstel wordt hierdoor vertraagd en dat kan weer leiden tot een langer verblijf in het ziekenhuis."

Betere darmwerking

Uit de studie blijkt dat van de patiënten die vóór en na de operatie kauwgom kauwden ruim een kwart last had van verminderde darmwerking.

In de controlegroep, waarbij patiënten een pleister opgeplakt kregen met het verhaal dat daar stoffen in zaten die het zenuwstelsel activeren, was dat bijna de helft. Ook de opnameduur werd korter en het aantal heroperaties was aanzienlijk minder.

Het kauwen van kauwgom blijkt dus te werken, maar hoe en waarom het zo goed werkt moet nog worden uitgezocht.