Een tweelingzusje van de bekende huissteekmug zorgt in huis voor de meeste overlast.

Ongeveer 70 procent van de muggenbulten wordt veroorzaakt door deze variant, waarvan tot vorig jaar werd aangenomen dat zij alleen ondergronds voorkwam.

Dat staat in een onderzoek van muggendeskundigen van de universiteit van Wageningen, dat vrijdag op de Nederlandse Entomologendag wordt gepresenteerd.

De onderzoekers hebben 581 platgeslagen muggen onderzocht die in de eerste weken van september zijn opgestuurd. Ook analyseerden zij bijna duizend waarnemingen.

Tweelingmug

Vorig jaar bleek voor het eerst dat de tweelingmug veel vaker mensen steekt dat de gewone huissteekmug. Dat komt omdat de molestus variant een grote voorkeur heeft voor bloed van zoogdieren, terwijl de gewone mug het liefst vogels steekt. De molestus variant blijft in tegenstelling tot de gewone mug in de winter actief.

Muggen kunnen ernstige ziektes overbrengen zoals het West-Nijlvirus en knokkelkoorts. Dat is tot nu toe in Nederland niet voorgekomen, maar onderzoekers en de overheid houden de opkomst van nieuwe muggensoorten scherp in de gaten.