Dinsdag 17 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
'Koe verdwijnt'

Wetenschappers ontcijferen geloei van koeien

Britse wetenschappers hebben drie verschillende soorten geloei geïdentificeerd waarmee koeien en kalveren communiceren. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Koeien loeien op een relatief hoge toon als ze contact willen maken met een kalf dat vlak in hun buurt staat en stoten een lager geluid uit als een jong zich buiten hun gezichtsveld bevindt.

De kalveren laten op hun beurt een specifiek soort geloei horen als ze willen worden gevoed.

Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Applied Animal Behaviour Science.

Boerderij 

De wetenschappers maakten een jaar lang opnames van alle geluiden waarmee koeien communiceerden op een grote boerderij in het plaatsje Radcliffe-on-Trent.

Tegelijkertijd observeerden ze de interacties tussen de dieren. Het duurde een jaar voordat de onderzoekers alle verzamelde gegevens hadden geanalyseerd.

Uiteindelijk slaagden ze er niet alleen in om drie soorten geloei te identificeren. Het lukt de wetenschappers ook om individuele koeien en kalveren te identificeren aan de geluiden die ze uitstootten.

Welzijn

"Ons onderzoek toont voor het eerst aan dat de roep van moeder naar kalf en vice versa geïndivualiseerd zijn: elk dier is te herkennen aan zijn eigen geloei", verklaart hoofdonderzoeker Monica Padilla de la Torre op de nieuwssite van de Queen Mary Universiteit in Londen.

De nieuwe bevindingen zijn in de toekomst misschien bruikbaar bij het verzorgen van vee. Het geloei van koeien bevat volgens Padilla de la Torre mogelijk ook aanwijzingen over de gezondheid van de dieren.

"Ons onderzoek biedt een goede basis om de link tussen vocale klanken en het welzijn van koeien verder te onderzoeken."

Aanbevolen artikelen