
'Mens leerde 350.000 jaar geleden vuur maken'
Vanaf ongeveer 350.000 jaar geleden was het maken van vuren aan de orde van de dag voor de mensen.
In een Israëlische grot die van oudsher door mensen werden bewoond komt namelijk relatief weinig verbrand vuursteen voor in grondlagen die ouder zijn.
Dat melden Israëlische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Human Evolution.
Verkleurd
De wetenschappers verrichten onderzoek in grondlagen tot zestien meter diepte in de Tabun-grot, één van de weinige grotten op aarde die zeker 500.000 jaar bewoond was.
Ook in de directe omgeving van de grot voerden de wetenschappers verschillende opgravingen uit.
In de grondlagen die jonger waren dan 350.000 jaar kwam opvallend veel vuursteen voor. Veel van deze stenen lijken ook gedeeltelijk te zijn verbrand; ze zijn rood of zwart verkleurd.
Aangestoken
Aangezien spontane branden nauwelijks voorkomen in grotten, zijn de vuren uit deze periode waarschijnlijk aangestoken door mensen.
"De Tabun-grot is uniek, omdat het een plek is met een lange historie van menselijke bewoning", verklaart hoofdonderzoeker Ron Shimelmitz op de nieuwssite van wetenschappelijk tijdschrift Science.
"We konden stap voor stap onderzoeken hoe het gebruik van vuur veranderde in de grot."
Niet alle wetenschappers gaan mee in de conclusies van de Israëlische onderzoekers. Eerdere studies suggereren dat mensen bijna 800.000 jaar geleden al incidenteel kampvuren ontstaken.