Onderzoekers van de TU Delft hebben nieuw licht geworpen op een legendarische ontsnapping van het gevangeniseiland Alcatraz voor de baai van San Fransisco op 11 juni 1962. 

Die nacht wisten drie gevangenen met een geknutselde rubberboot te ontsnappen. Wat er daarna met hen gebeurde, blijft tot op de dag van vandaag een mysterie.

Gedacht werd dat de gevangenen de ontsnapping door de sterke stroming niet overleefd konden hebben. De wetenschappers Rolf Hut en Olivier Hoes hebben echter met een simulatie aangetoond dat een ontsnapping mogelijk succesvol was.

Een rubberboot die om 23.30 uur van Alcatraz vertrok, zou waarschijnlijk ten noorden van de Golden Gate Bridge aan land zijn gekomen, berekenden zij. Tot nu toe werd aangenomen dat de gevangenen Clarence Anglin, John Anglin en Frank Morris rond 22.00 uur zijn vertrokken.

MythBusters

Aanvankelijk waren de Nederlandse onderzoekers bezig met een stromingsmodel om de gevolgen van de zeespiegelstijging voor San Francisco te bestuderen. Volgens een woordvoerder van de TU Delft zagen zij het onderzoek naar de ontsnapping vooral als een ''ludieke zijstap".

Eerder deed het populair wetenschappelijke tv-programma MythBusters ook een poging om de ontsnapping te reconstrueren. Graag zouden de onderzoekers met hen in contact komen. ''Al is dat vooral een persoonlijke wens”, zegt de woordvoerder.

Het model van de ontsnapping van Alcatraz wordt dinsdag gepresenteerd op een grote wetenschappelijke conferentie in San Francisco.