Bijna alle winnaars van de Spinozapremie, de hoogste Nederlandse wetenschappelijke onderscheiding, hebben een brandbrief geschreven over de nieuwe verdeling van wetenschappelijke subsidiegelden die het kabinet wil doorvoeren.

Dat meldt het NOS-programma Met het oog op morgen.

De brief, waarmee de 69 eminente wetenschappers zich tegen het wetenschapsbeleid van het kabinet verzetten, is op de website gepubliceerd.

De brandbrief is deze week gestuurd naar de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten. De laureaten spreken vooral hun zorgen uit over de NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderwijs.

Deze verdeelt een half miljard euro aan overheidsgeld onder wetenschappers op basis van ingediende voorstellen en projecten. In de nieuwe wetenschapsvisie van minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker is voorgesteld om de NWO volgens een 'Nationale Wetenschapsagenda’ te laten werken.

Bedrijfsleven

Ook werkgevers, maatschappelijke organisaties en universiteiten krijgen dan een stem in de toewijzing van het geld. Veel wetenschappers vrezen dat het bedrijfsleven op deze manier een te grote invloed krijgt op de wetenschap.

"Wij delen de opvatting dat de organisatie van NWO aan flexibiliteit moet wennen", schrijven de Spinoza-laureaten. "Maar ons is geen enkel succesvol organisatiemodel bekend in landen met hoogwaardige wetenschap waarin het principe van clustering van wetenschappelijke deelgebieden volledig is losgelaten."

Schipbreuk

Het nieuwe plan zou de kwaliteit en het gezag van NWO onder de wetenschap in Nederland aantasten, waarschuwen de schrijvers.

"Wij waarderen de intenties in de beleidsvisie van het ministerie van OCW zeer, maar het is onze vaste overtuiging dat deze goede voornemens schipbreuk zullen leiden als deze niet worden gerealiseerd en gedragen door erkende vertegenwoordigers van de wetenschap zelf."

In totaal telt Nederland 73 wetenschappers die ooit de Spinozapremie hebben ontvangen. De prestigieuze toekenning staat bekend als 'de Nederlandse Nobelprijs’. Een van de laureaten die niet heeft getekend, is minister Ronald Plasterk.