Bij opgravingen in Jordanië is een 2.700 jaar oud heiligdom met paardenbeeldjes en andere voorwerpen gevonden op de nederzettingsheuvel Tell Damiyah in de Jordaanvallei.

De archeologen van het Rijksmuseum van Oudheden uit Leiden en de Yarmouk Universiteit in Jordanië deden de vondsten in oktober en november van 2014, zo meldt het museum.

Het gaat om het eerste heiligdom uit de late ijzertijd (7de eeuw voor Christus) dat in deze streek is opgegraven. De archeologen vonden in en rond het gebouw vijftien beschilderde terracottabeeldjes van paarden en vrouwen.

De overblijfselen van het heiligdom bevinden zich op de top van de nederzettingenhevel Tell Damiyah, langs de oostoever van de Jordaan. Het gebouw was acht bij zes meter groot en werd ooit door brand verwoest.

Voordat dit heiligdom werd gevonden, waren er in dit gebied slechts een paar woonhuizen, publieke gebouwen en een begraafplaats bekend.

Het vermoeden bestaat dat het heiligdom niet alleen de lokale bevolking bediende, maar dat er ook handelaren en reizigers kwamen om te bidden en te offeren.

Kruispunt

Dat Tell Damiyah mogelijk op een kruispunt van belangrijke handelswegen lag, lijkt te worden bevestigd doordat naast de paardenbeeldjes, ook scarabeeën, zegels en aardewerk uit Egypte en Irak werden aangetroffen.

Het Leidse museum is blij met de vondst, vooral omdat de opgraving informatie kan bieden over de achtergronden van de Jordaanse collectie van het museum, die is namelijk voor een groot deel afkomstig uit die regio, maar over de historische context ervan is niet veel bekend.

De opgravingen rond Tell Damiyah gingen in 2012 van start om uit te vinden waarom de grootmachten Egypte en Assyrië destijds geïnteresseerd waren in de heuvel en hoe bewoning op de heuvel ondanks droogte en aardbevingen toch zo'n duizend jaar kon standhouden.