Toenemende welvaart verklaart de opkomst van de moraliserende wereldreligies zo'n 2.500 jaar geleden.

Dat schrijven Franse en Amerikaanse evolutiepsychologen van verschillende universiteiten aan de hand van een statistisch model van de geschiedenis in het tijdschrift Current Biology.

Tussen 500 en 300 voor Christus ontstonden voor het eerst stromingen waarin mensen ernaar streefden een beter mens te worden door zich te beheersen en medeleven te tonen.

Dit gebeurde zowel rond de Middelandse zee, als bij de Ganges in huidig India en de Yangtze in hedendaags China. Uiteindelijk vloeiden daar het christendom, boeddhisme, Jodendom, de islam en het hindoeïsme uit voort.

Beschikbaar voedsel

De psychologen toetsten verschillende verklaringen om de opkomst van die stromingen te verklaren. Toename in beschikbaar voedsel komt qua timing het best overeen met de werkelijkheid. 

In de gebieden waar de moraliserende religies tot stand kwamen hadden mensen voor het eerst in de geschiedenis beschikking over meer dan 20.000 kilocalorieën per dag. Tegenwoordig wordt inname van 2.000 tot 2.500 kilocalorieën per dag aangeraden.

De wetenschappers vermoeden dat die overvloed ertoe leidde dat mensen zich geen zorgen meer maakten over hun voedselvoorziening en zich meer op langetermijndoelen richtten. Daarbij kwam de religieuze nadruk op zelfcontrole en medeleven goed van pas.

Jager-verzamelaars

Bij de jager-verzamelaars en andere primitieve stammen was religie nog vooral gebaseerd op het afkeren van rampspoed door de goden gunstig te stemmen met rituelen en offers en bood het geen morele leidraad.

De wetenschappers toetsten ook toenemende politieke complexiteit en grootte van de samenleving, als mogelijke verklaringen voor het succes van moralistische religies, maar die bleken minder in lijn met de historische data.