De kip staat genetisch gezien dichter bij de dinosaurus dan andere vogels, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.    

Kippen hebben relatief weinig genetische veranderingen ondergaan sinds ze zich afsplitsten van gevederde dinosaurussen.

Het patroon van chromosomen in hun DNA is van alle vogels het meest vergelijkbaar met dat van vliegende dinosaurussen.  

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Kent in het wetenschappelijk tijdschrift BMC Genomics.

Parkieten

De wetenschappers bestudeerden de DNA-volgorde van 21 verschillende vogelsoorten, waaronder kalkoenen, eenden, zebravinken, kippen en parkieten.

Het genetisch materiaal werd vergeleken met het gereconstrueerde DNA van verschillende vliegende dinosaurussen die als de voorouders van vogels worden beschouwd.

Kippen en in mindere mate kalkoenen blijken genetisch gezien het meest op dinosaurussen te lijken, vooral op basis van hun chromosomen.

Klonen

De vogels beschikken over relatief veel zogenoemde microchromosomen. "Dat zijn kleine pakketjes van genetisch materiaal die vermoedelijk ook veelvuldig voorkwamen bij dinosaurussen", verklaart hoofdonderzoeker Darren Griffin op nieuwssite Eurekalert.  

Al langer wordt aangenomen dat de kip genetisch gezien dicht bij de dinosaurus staat. De Amerikaanse paleontoloog Jack Horner hoopt bijvoorbeeld in de toekomst een dinosaurus te kunnen klonen met DNA-materiaal van kippen.              

Overigens staat de zebravink van alle vogels genetisch gezien het verst van de dinosaurus af, zo blijkt uit het onderzoek van de Universiteit van Kent.