Dinsdag 16 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
willem van oranje, document, perkament, manuscript

Wetenschappers onttrekken dierlijk DNA uit perkament

Britse wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd om DNA van dieren te onttrekken uit perkament. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Het gaat om genetisch materiaal dat is geïsoleerd uit twee Britse stukken perkament uit de zeventiende en achttiende eeuw.

Het DNA uit de documenten is afkomstig uit de schapenhuiden waarvan de documenten zijn vervaardigd.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van York in het wetenschappelijk tijdschrift Philosophical Transactions of the Royal Society B.

Schapen

Nog nooit eerder lukte het wetenschappers om DNA te onttrekken uit perkament.  

De Britse onderzoekers gebruikten een nieuwe techniek waarbij ze eiwitten en genetisch materiaal van schapen onttrokken uit stukjes perkament van twee bij twee centimeter, die uit de originele documenten waren gesneden.

De onderzoekers slaagden er in om op basis van het DNA te bepalen aan welke moderne schapenrassen in Groot-Brittannië de dieren verwant waren. 

Bibliotheken

De bevindingen zijn veelbelovend. Perkament werd voor de uitvinding van papier op grote schaal gebruikt voor het maken van bijvoorbeeld juridische documenten.

Het materiaal werd vervaardigd met dierenhuiden van voornamelijk schapen en koeien. Als op grote schaal DNA kan worden onttrokken uit perkament, zou daarmee dus een schat aan informatie kunnen worden verzameld over de geschiedenis van veeteelt.   

Geweldig

"Dit proefproject suggereert dat perkament een geweldige historische bron is", verklaart hoofdonderzoeker Matthew Collins op de nieuwssite van de Universiteit van York.

"Er zijn duizenden stukken perkament opgeslagen in bibliotheken, archieven en kantoren", aldus de wetenschapper.  "Die documenten kunnen ons een significante hoeveelheid gegevens opleveren over de ontwikkeling van veeteelt op de Britse eilanden."


Lees meer over:
DNA

Aanbevolen artikelen