Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort heeft een duizend jaar oude Chinese mummie onderzocht. Tijdens een endoscopisch onderzoek van het relikwie werden unieke papierresten met Chinese schrifttekens gevonden.
 

Dat heeft het ziekenhuis maandag bekendgemaakt.

Het gemummificeerde lichaam van de boeddhistische meester Liuquan, die tot de Chinese meditatieschool behoorde, was eerder dit jaar te zien in een expositie van het Drents Museum.

Toen de tentoonstelling stopte, ontving het Meander Medisch Centrum de mummie voor het onderzoek. Hieraan werkten diverse medewerkers van het ziekenhuis mee.

Botmateriaal

Er werd onder meer een CT-scan gemaakt, die prachtig laat zien hoe het botmateriaal van de mummie er van binnen uitziet. Ook werden er met een endoscoop monsters genomen en is er onderzoek gedaan naar de borst- en buikholte. Hierbij werd, op de plek waar de organen hadden gezeten, vergane papierresten met oude Chinese schrifttekens aangetroffen.

De mummie van meester Liuquan is van grote cultuurhistorische betekenis, omdat het tot nu toe de enige Chinees-boeddhistische mummie is die in het westen beschikbaar is voor wetenschappelijk onderzoek.

Reliekbeeld

Het onderzoek vond al in september plaats, maar het ziekenhuis bracht het maandag pas naar buiten.

De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in een monografie over meester Liuquan die binnenkort zal verschijnen. De mummie en zijn reliekbeeld zijn inmiddels in Hongarije. Hier wordt het artefact tot mei tentoongesteld in Boedapest.