Ruimtecapsule Orion is vrijdag rond 17.30 uur Nederlandse tijd veilig in de Grote Oceaan gestort. Orion werd eerder op de dag voor het eerst gelanceerd en vloog twee rondjes om de aarde.

Dat meldt ruimtevaartorganisatie NASA.

"Hier is uw nieuwe ruimtevaartuig Amerika," zei leider van de ruimtemissie Rob Navias toen Orion het water raakte. 

Orion werd vrijdag omstreeks 13.00 uur (Nederlandse tijd) gelanceerd vanaf de Amerikaanse ruimtebasis Cape Canaveral in Florida en vloog vier uur en 24 minuten op 5.800 kilometer hoogte boven de aarde.

Daarna landde de capsule met behulp van drie parachutes in de Grote Oceaan ten westen van Mexico.

NASA noemde de ruimtereis "de beste die ze zich konden voorstellen".

De capsule had donderdag al de lucht in moeten gaan, maar toen werd de lancering uitgesteld vanwege technische problemen en het slechte weer. Vrijdag leek alles mee te zitten en verliep de lancering probleemloos.

Live: De landing van Orion

Testvlucht

Orion maakte vrijdag een eerste testvlucht. Die is bedoeld om de belangrijkste systemen aan boord te testen. Zo kunnen de ontwerpers zien waar eventueel aanpassingen nodig zijn.

In 2017 of 2018 is de volgende testvlucht. De Orion moet op den duur mensen naar de maan en naar Mars brengen. Astronauten zullen niet eerder dan in 2021 in de Orion meevliegen. 

Een van de belangrijkste testpunten is het hitteschild van de capsule. Gekeken moet worden of dat schild temperaturen van boven de 4.000 graden celsius kan weerstaan als de capsule met hoge snelheid terugkeert in de dampkring. Sensoren moeten de straling in de capsule meten.