De Nederlandse natuurkundige Willem Vos en zijn Franse collega Ludwik Leibler ontvangen op 26 januari de Descartes-Huygensprijs in Amsterdam.

Dat meldt de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) donderdag.

Vos krijgt de prijs voor zijn onderzoek naar de interactie tussen nanomaterialen en licht. Samen met zijn team slaagde hij er onder meer in om door ondoorzichtige schermen microscopische objecten te zien. De Nederlander is hoogleraar aan de Universiteit van Twente.

Leibler krijgt de prijs omdat hij een revolutionaire methode ontwikkelde om menselijk weefsel te hechten met lijm van nanodeeltjes. Beide onderzoekers ontvangen een bedrag van 23.000 euro dat is bestemd voor onderzoek.

Het bedrag stelt Leibler in staat deel te nemen aan een onderzoeksprogramma van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Vos gaat in het Franse Grenoble een onderzoek doen naar de kwantum interactie tussen lichtdeeltjes en materie.

De KNAW reikt de Descartes-Huygensprijs sinds 1995 jaarlijks uit. De prijs ging vorig jaar naar de hoogleraren Caroline van Eck en Bénédicte Fauvarque-Cosson.