Het is de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA donderdag niet gelukt om de nieuwe Orion-capsule te lanceren vanuit Cape Canaveral (Florida). NASA gaat mogelijk vrijdag een nieuwe poging wagen.

De opvolger van de spaceshuttle werd geplaagd door windvlagen en technische problemen. 

De capsule zou zijn eerste testvlucht maken, maar het aftellen werd een paar minuten voor de geplande lancering gestopt. Een klep van een brandstoftank bleek niet goed dicht te gaan.

Daardoor lukte het NASA niet om de capsule voor 15.44 uur (Nederlandse tijd) te lanceren. De onbemande capsule zou na dit tijdstip sowieso niet meer worden gelanceerd, omdat de landing van Orion na een ruimtereis van vier uur dan niet meer bij daglicht zou plaatsvinden.

Het doel van NASA is dat Orion twee rondjes rond de aarde gaat, voordat de capsule veilig in de Grote Oceaan zal landen.

Windvlagen

Het was aanvankelijk de bedoeling dat de capsule om 13.05 uur Nederlandse tijd aan zijn eerste testvlucht zou beginnen, maar de lancering werd tot vier keer toe uitgesteld.

Eerst dook een onbekend schip op in de wateren bij het lanceerplatform. Voor de veiligheid mag niemand daar komen. 

Hierna sprak NASA de verwachting uit dat de lancering van de capsule om 13.55 uur plaats zou vinden. Vervolgens werd de lancering tweemaal opnieuw uitgesteld vanwege de harde wind.

Daarna ontdekte de vluchtleiding het probleem bij een brandstoftank. Dat kon niet op tijd worden opgelost.

Video: Opvolger van spaceshuttle later gelanceerd

Testvlucht

De missie van NASA heet Exploration Flight Test-1 (EFT-1). De testvlucht is bedoeld om de belangrijkste systemen aan boord te testen. Zo kunnen de ontwerpers zien waar nog aanpassingen nodig zijn.

In 2017 of 2018 is de volgende testvlucht. Dan moet de Orion zonder bemanning in een baan rond de maan worden gebracht en veilig terugkeren naar de aarde. Begin volgend decennium zouden de eerste mensen weer richting de maan moeten gaan. Daar is sinds 1972 niemand meer geweest.

Uiteindelijk moet het mogelijk zijn om met de Orion naar Mars te gaan.

Amerikanen met lancering Orion-capsule terug in de ruimte