Het Natural History Museum in Londen stelt vanaf vandaag de meest complete Stegosaurus ter wereld ten toon.

Het nagebouwde geraamte van de stekelige planteneter is 2,9 meter hoog en beslaat van kop tot staart 5,6 meter.

Het skelet waarop het model is gebaseerd, wordt ondertussen onderzocht door wetenschappers die meer te weten hopen te komen over de manier waarop Stegosaurus zich voortbewoog en leefde.  

Dat meldt het Natural History Museum.

Afgietsels

Om het model van Stegosaurus te bouwen, werden afgietsels gebruikt van 300 gefossiliseerde botten uit één zeer compleet skelet, dat in 2003 werd opgegraven in de Amerikaanse staat Wyoming.

Het skelet arriveerde vorig jaar al in het museum. Sindsdien hebben wetenschappers talloze CT-scans, laserscans en foto’s van het geraamte genomen om het dier zo accuraat mogelijk te kunnen nabouwen en onderzoeken.   

Stegosaurus leefde 150 miljoen jaar geleden en staat vooral bekend om zijn bijzondere uiterlijk.

Beenplaten

Het dier had lange achterpoten en korte voorpoten. Op zijn staart groeiden lange stekels en op zijn rug stonden zeventien grote beenplaten.   

Vooral de functie van deze uitstekende beenderen is nog onduidelijk. Paul Barret, de hoofdonderzoeker uit het Natural History Museum, hoopt dit mysterie uiteindelijk op te lossen met het onderzoek op het originele skelet.

“We willen weten of Stegosaurus ze gebruikte als verdedigingsmechanisme, of misschien als radiator om hitte op te vangen of juist kwijt te raken”, verklaart hij op BBC News.

Het model van de Stegosaurus is sinds 4 december te bezichtigen in de centrale hal van het museum.