Vrijdag 12 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Vitaminesupplement beschermt tegen gehoorverlies'

Een vitaminesupplement kan mogelijk gehoorverlies als gevolg van lawaai voorkomen. Een onderzoek bij muizen laat zien dat een chemische voorloper van vitamine B3 de zenuwen in het slakkenhuis beschermt.

Dat concluderen onderzoekers van het Weill Cornell Medical College en Gladstone Institutes. De resultaten van hun studie zijn gepubliceerd in het tijdschrift Cell Metabolism.

Voor het onderzoek gebruikten ze de stof nicotinamide riboside (NR), voorloper van vitamine B3. Ze dienden de stof zowel vóór als na blootstelling aan luid geluid toe aan de muizen. Daardoor werd zenuwschade in het slakkenhuis voorkomen.

Opvallend was dat voor het effect van NR het niet uit maakte of de muizen de stof voor of na het lawaai toegediend kregen.

Onstabiele stof

Eerder onderzoek liet al zien dat de stof nicotinamide adenine dinucleotide (NAD+) de zenuwcellen van het slakkenhuis kan beschermen tegen schade. NAD+ is echter een zeer onstabiele stof.

Daarom maakten de onderzoekers nu gebruik van NR, een voorloper van NAD+. "NR wordt snel in cellen opgenomen en kan oraal worden toegediend", aldus onderzoeker Samie Jaffrey. "Het heeft alle eigenschappen voor een medicijn voor mensen."

Gehoorverlies

Deze bevinding is niet alleen belangrijk voor het voorkomen van lawaai geïnduceerd gehoorverlies, maar biedt wellicht ook aanknopingspunten voor het behandelen van leeftijdsgerelateerde aandoeningen die samenhangen met dezelfde eiwitten.

"Voor de behandeling van problemen aan het binnenoor, waaronder gehoorverlies, zijn tot nu toe weinig mogelijkheden", vertelt onderzoeker Kevin Brown. "De resultaten van dit onderzoek biedt nieuwe opties."


Lees meer over:

gehoorschade

Aanbevolen artikelen