De Japanse sonde Hayabusa2 (Slechtvalk2) is begonnen aan zijn ruimtereis naar een asteroïde zo’n van vijf miljard kilometer van de aarde. 

Woensdag rond 05.30 uur Nederlandse tijd werd de sonde gelanceerd. 

In 2018 moet Hayabusa2 bij de asteroïde een Duitse verkenner afstoten, die op het oppervlak moet landen. De lancering van de sonde werd eerder nog uitgesteld omdat er te harde wind werd verwacht.

De Duitse verkenner Mascot moet meerdere plekken op het oppervlak van het rotsblok onderzoeken. Ook moet Hayabusa2 een krater in het oppervlak schieten. Dat woelt de aarde om. Een camera meet dan wat er gebeurt. Verder moet Hayabusa2 stofdeeltjes opvangen en daar in 2020 mee terugkeren op aarde. De deeltjes kunnen in een laboratorium worden onderzocht.

De asteroïde waar het om gaat, is het rotsblok 1999 JU3. Dat draait net als de aarde in een baan rond de zon. Het is ontstaan toen ons zonnestelsel werd gevormd, 4,6 miljard jaar geleden. Sindsdien is het niet of nauwelijks veranderd. Mogelijk zijn er nog sporen van water en organisch materiaal te vinden. Dat zijn de bronnen van leven op aarde.

Aan de missie zit ook een Nederlands tintje. Een deel van het landingssysteem van de Duitse verkenner is gemaakt door het bedrijf Cosine uit Leiden.

Video: Lancering Slechtvalk2