Amerikaanse wetenschappers zijn een gen voor zonverslaving op het spoor.

De onderzoekers van de Yale School of Public Health hebben een genvariant ontdekt die opvallend veel voorkomt bij mensen die verslavingsverschijnselen vertonen bij het zonnebaden.

De bevinding suggereert dat een zonverslaving, waarbij mensen bijvoorbeeld bovenmatig veel gebruik maken van de zonnebank, voor een deel genetisch is bepaald.

Dat meldt het wetenschappelijk tijdschrift Experimental Dermatology.

Vragenlijsten

Bij het onderzoek werden 319.000 specifieke genen in kaart gebracht bij 79 mensen die op vragenlijsten hadden aangegeven dat ze bijzonder vaak in de zon lagen of bovengemiddeld veel bezoekjes brachten aan de zonnebank.  

Hun genen werden vergeleken met die van 219 proefpersonen die totaal geen verslavingsverschijnselen vertoonden bij het zonnebaden.   

De wetenschappers vonden een sterk verband tussen een specifieke variatie in een gen met de naam PTCHD2 en afhankelijkheid van UV-licht.

Ontwenningsverschijnselen

“We hebben aangetoond dat de variatie in dit gen samenhangt met de mate waarin jonge mensen symptomen van zonverslaving vertonen”, verklaart hoofdonderzoekster Brenda Cartmel op nieuwssite Science Codex.

Het gaat om kleine, verkennende studie. Cartmel benadrukt dat er meer onderzoek nodig is om vast te stellen hoe groot de invloed is van het gevonden gen op de ontwikkeling van zonverslaving.  

Uit eerder onderzoek is overigens gebleken dat zonverslaving ernstige vormen kan aannemen en zelfs kan leiden tot heftige ontwenningsverschijnselen wanneer mensen hun blootstelling aan UV-licht proberen te verminderen.