Wetenschappers hebben ontdekt dat de hersenen van sommige mensen bijzonder goed geschikt zijn voor het leren van een tweede taal. 

Het gaat om mensen die een bovengemiddeld aantal connecties hebben tussen hersengebieden die betrokken zijn bij taalverwerking en abstract denken.

Zij leren een nieuwe taal zoals Chinees veel sneller dan gemiddeld.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Neurolinguistics.

Chinees

De wetenschappers gaven 39 Engels sprekende proefpersonen de opdracht om gedurende zes weken Chinees te leren.

Van tevoren en na afloop werden bij alle proefpersonen met hersenscans de verbindingen in kaart gebracht tussen hersengebieden die worden gebruikt bij het leren van een tweede taal.

Proefpersonen die voorafgaand aan het leerproces al meer verbindingen hadden in deze gebieden, bleken beter te presteren.

Dementie

"Het brein krijgt sowieso meer verbindingen door het leren van een taal", verklaart hoofdonderzoeker Ping Li van de Pennsylvania State University op nieuwssite Physorg.com. "Maar het hersennetwerk van succesvolle studenten is blijkbaar al beter voordat het leerproces begint."

Het gaat om een kleine studie die moet worden herhaald om defintieve uitspraken te kunnen doen over de invloed van hersenstructuur op het vermogen om een tweede taal te leren, zo benadrukt Li.

De hersenverbindingen die ontstaan bij het leren van een vreemde taal hebben niet alleen invloed op leerprocessen. Ze lijken ook een remmende werking te hebben op het ouderdomsproces. Mensen die tweetalig zijn, worden bijvoorbeeld minder vaak getroffen door dementie.