Maandag 8 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Bruine beer teruggekeerd in Tsjernobyl

Wetenschappers hebben een bruine beer waargenomen in het gebied dat na de kernramp in het Oekraïense Tsjernobyl is geëvacueerd.
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Dat meldt BBC News.

De beer is te zien op foto's van een wildcamera in het zogenoemde 'vervreemdingsgebied' in het noorden van Oekraïne, waarin geen mensen meer wonen sinds de kernramp in 1986. Bruine beren waren al zeker een eeuw niet meer gesignaleerd in Tsjernobyl.

De wildcamera's zijn in Tsjernobyl geïnstalleerd in verband met een vijf jaar durend onderzoek naar de aanwezigheid van wilde dieren in het gebied. 

De ontdekking van de bruine beer komt niet als een verrassing. "Er wordt al langer gesuggereerd dat er beren leven in Tsjernobyl, maar dit is voor zover wij weten het eerste fotografische bewijs", verklaart hoofdonderzoeker Mike Wood van de Universiteit van Salford.

De afwezigheid van mensen in de vervreemdingszone heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat meer bedreigde diersoorten floreren in het gebied. Zo zijn er ook diverse wilde katten in het gebied gefotografeerd.

Straling

"We doen ons onderzoek vanuit de aanname dat veel dieren in het gebied profiteren van de afgenomen druk en gevaren van menselijke acitiviteit", aldus Wood.

Uiteindelijk hopen de wetenschappers enkele dieren in het gebied uit te rusten met een GPS-band en sensoren waarmee hun blootstelling aan radioactieve straling kan worden gemeten.

De dieren hebben volgens Wood waarschijnlijk relatief weinig last van de straling in het gebied, omdat ze zich schuil houden in de bossen.


Lees meer over:

TsjernobylBeren

Aanbevolen artikelen