Woensdag 28 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Chimpansee

'Vrouwelijke chimpansee met zoon gedraagt zich socialer'

Vrouwelijke chimpansees met een of meerdere zoons gedragen zich opvallend sociaal, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Vrouwtjes die een zoon hebben, gaan ongeveer 25 procent meer sociale interacties aan dan vrouwtjes die een dochter hebben.

Op die manier geven de chimpanseemoeders hun zoons waarschijnlijk de kans om de sociale vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn bij de onderlinge competitie tussen mannetjes.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

Agressie

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen op basis van observaties van chimpansees in het Gombe National Park in Tanzania. Wetenschappers brengen het gedrag van de apen daar al 37 jaar in kaart.

Uit de observaties blijkt dat de moeders van zoons vooral in de eerste zes maanden na de geboorte relatief veel tijd doorbrengen in gezelschappen die bestaan uit zowel mannetjes als vrouwtjes.

Dit is opvallend, omdat ze hun kinderen daarmee blootstellen aan agressie van mannetjes en het risico op infanticide verhogen.

Keuze

Het gedrag is volgens de wetenschappers echter een bewust keuze. "De moeders verhogen duidelijk de sociale blootstelling van hun jonge zoons", verklaart hoofdonderzoeker Carson Murray op de nieuwssite van Duke University.

De sociale vaardigheden die ze op die manier meekrijgen, komen mogelijk later van pas als de mannetjes met seksegenoten strijden om een hoge sociale status.

Vermijden

Bij vrouwtjes is er veel minder sociale strijd, aldus de wetenschappers. De moeders van jonge, vrouwelijke chimpansees vermijden het contact met mannetjes dan ook liever.

"Zij komen liever niet in stressvolle en competitieve situaties", aldus Murray. "De moeders met zoons betalen die prijs echter graag om hun zoons te socialiseren."


Lees meer over:

Chimpansees

Aanbevolen artikelen