Dinsdag 17 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
bij bijen insect insecten

Gebrek aan lievelingsvoedsel nekt bijen

De achteruitgang van bepaalde bijensoorten hangt samen met de achteruitgang van de bloemen waar ze hun voedsel vandaan halen.
Door ANP

Wetenschappers dachten al langer in deze richting, maar bijenspecialist Jeroen Scheper van het Wageningse Alterra heeft bewijs gevonden voor deze theorie.

Scheper bestudeerde samen met collega's van de universiteiten van Leiden en Nijmegen het stuifmeel van bijen in museumcollecties. Op die manier brachten ze in kaart bij welke bloemen en planten de verschillende bijensoorten hun voedsel het liefste haalden.

Ze ontdekten dat er een verband is tussen de achteruitgang van bijensoorten en de achteruitgang van hun favoriete voedsel.

Vlinderbloemigen

''Uit ons onderzoek kwam bijvoorbeeld naar voren dat soorten die het liefste vlinderbloemigen eten, nu minder voorkomen dan voor 1950'', aldus Scheper.

Dat vlinderbloemigen, zoals klaver, minder voorkomen dan vroeger, was al bekend. Wat het voorkeursvoedsel is van de verschillende bijensoorten, nog niet. Dat laatste leidden de onderzoekers af van het stuifmeel dat aan de museumbijenpootjes hing.

Volgens de onderzoekers kan de achteruitgang van de bijensoorten het beste gekeerd worden door specifieke bloemenmengsels te zaaien. 

"Nu worden er standaardbloemenmengsels gezaaid. Veel bijen profiteren hiervan, maar niet de bijen die het het hardst nodig hebben", aldus Scheper. "Daarvoor moet je juist klaver, klokjes en korenbloemen zaaien."

Aanbevolen artikelen