De hersenen van goede slapers produceren 's nachts sterke elektrische activiteit. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Giovanni Piantoni van de Vrije Universiteit.

Piantoni onderzocht veranderingen in hersenactiviteit die belangrijk zijn voor een goede nachtrust.

Onze hersenen produceren tijdens slaap twee specifieke soorten elektrische activiteit: de zogenoemde trage golven en slaapspoelen.

Bij goede slapers is deze activiteit heel sterk en worden sterke golven en slaapspoelen gemeten. Deze mensen hebben geen last van omgevingsprikkels zoals geluid.

Vezelbanen

Piantoni maakte MRI-scans van de hersenen om de structuur van de hersenen in kaart te brengen. Zijn onderzoek wijst uit dat de sterkte van de trage golven en hersenspoelen samenhangt met de kwaliteit van vezelbanen tussen frontale en temporale hersendelen.

De frontale hersendelen zijn belangrijk voor ons leervermogen en de temporale zijn belangrijk voor het geheugen. De sterkte van de golven beïnvloedt dus de kwaliteit van de vezelbanen. Hoe beter deze vezelbanen zijn, des te beter is ons leervermogen.

Omgekeerd zou onze slaapkwaliteit ook kunnen bijdragen aan het onderhoud en de kwaliteit van de vezelbanen. Piantoni promoveert op 2 december 2014 op zijn onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam.