Sommige luipaarden leven graag dicht in de buurt bij mensen, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. 

Luipaarden in India houden zich in sommige gevallen bewust op in gebieden waar veel mensen wonen om zich te verzekeren van voedsel. 

De dieren jagen op vee en huisdieren en vermijden direct contact met mensen door zich voornamelijk 's nachts te verplaatsen.

Dat meldt nieuwsite Eurekalert.

GPS

Bij het onderzoek werden vijf luipaarden (twee mannetjes en drie vrouwtjes) uitgerust met een GPS-chip. De dieren waren gevangen in door mensen bewoonde gebieden waar ze onrust veroorzaakten onder de plaatselijke bevolking.

Twee van de dieren werden uitgezet in afgelegen natuurgebieden op 50 kilometer afstand van stedelijke gebieden.

De drie andere luipaarden werden onmiddellijk weer vrijgelaten op de plek waar ze waren gevangen.  

Woonhuizen

Uit bestudering van de GPS-gegevens bleek dat de twee luipaarden die in het natuurgebied werden uitgezet, al binnen een dag weer terugliepen naar door mensen bewoonde gebieden. Ze raakten zelfs verzeild in de buitenwijken van Mumbai. Ook de andere dieren bleven zich ophouden in stedelijke regio's.   

De GPS-gegevens wezen ook uit dat alle luipaarden zich regelmatig op een afstand van minder dan 25 meter van woonhuizen ophielden. Dit gebeurde voornamelijk 's nachts.

"Op die manier hadden de dieren toegang tot vee, maar weinig kans om mensen tegen te komen", aldus hoofdonderzoeker Vida Athreya.

Huisdieren

Volgens de wetenschappers suggereert de studie dat de luipaarden de door mensen bewoonde gebieden in sommige gevallen zien als hun thuis. De twee vrouwtjes zetten zelfs jongen op de wereld in stedelijke omgevingen. 

"De afstanden waarover ze zich verplaatsten waren daarnaast vergelijkbaar met de afstanden die luipaarden afleggen in beschermde natuurgebieden waar veel prooien leven", aldus Athreya. "Dat wijst erop dat de dieren zich konden houden met de aanwezige voedselbronnen zoals vee en huisdieren."