Het Utrechts Psalter, momenteel in bezit van de Universiteitsbibliotheek Utrecht, is genomineerd voor het Memory of the World Register van Unesco.

Dat is maandag bekend gemaakt door de Universiteit Utrecht.

In 2015 beslist de organisatie of het middeleeuwse handschrift een plaats krijgt op dit register voor documentair erfgoed.

Het Utrechts Psalter, gemaakt in de negende eeuw, is een van de meest kostbare handschriften dat zich in een Nederlandse collectie bevindt.

Het handschrift bevat honderdvijftig psalmen en zestien Bijbelse liederen inclusief illustraties. Het boek kwam via Engeland in Utrecht terecht. In 1716 werd het geschonken aan de Universiteitsbibliotheek Utrecht, die het sinds die tijd bewaart.

Video: De reis van de Utrechtse Psalter

Inspiratiebron

Momenteel staan er negen documenten uit Nederlandse bibliotheken op de Memory of the World Register van Unesco. Onder andere het Communistisch Manifest van Karl Marx en het Dagboek van Anne Frank.

De stijl van het Utrechts Psalter wordt omschreven als nerveus, dynamisch, surrealistisch en barok. Het manuscript werd eeuwen later nog gebruikt als inspiratiebron voor de productie van psalters.