Mensen met variatie in het 'serotoninegen' zijn vaker vrijgezel. Dat blijkt uit onderzoek van Chinese wetenschappers van verschillende universiteiten.

De resultaten van het onderzoek staan deze week in Scientific Reports.

De onderzoekers verzamelden de genetische informatie van 579 chinezen in hun adolescentie en bestudeerden van hen het 5-HT1A-gen. Dit gen is betrokken bij de productie van serotonine, ook bekend als het gelukshormoon.

Serotonine is betrokken bij veel liefdesgerelateerd gedrag, waaronder affectie en binding.

Het bleek  dat Chinezen met een de zogenaamde C-1019G variatie, waarbij een DNA-letter in het gen veranderd is van een C in een G, minder vaak een relatie hadden dan zij die die variatie niet hadden: 40 om 50 procent.

Pessimisme

Waarschijnlijk hebben de individuen met de genvariatie een lager serotonineniveau en hebben ze daarom meer moeite om hechte relaties aan te gaan.

Bovendien is dezelfde genvariatie in ander onderzoek ook gekoppeld aan pessimisme en neurotisch gedrag. Beide eigenschappen helpen weinig bij het aangaan van een stabiele relatie.

De Chinezen benadrukken dat genetica zeker niet het enige is dat van invloed is op het succesvol zijn op de liefdesmarkt. Ook uiterlijk, opvoeding en persoonlijkheid zijn van belang.