Binnen vijf uur na het schoonmaken, keren de oorspronkelijke bacteriepopulaties op wc-brillen, wc-vloeren en wc-pompjes terug.

Dat blijkt uit een studie van Amerikaanse microbiologen in Applied and Environmental Microbiology.

De onderzoekers verzamelden monsters van toiletbrillen, vloeren, en zeeppompjes in openbare toiletten. Steeds werden deze oppervlakken met bleek schoongemaakt, enkele uren voor het monster werd genomen.

Op de vrouwentoiletbrillen kwamen enkele uren na gebruik relatief gezien meer melkzuurbacteriën voor, afkomstig uit de vagina. Op mannentoiletbrillen overheersten poepbacteriën. Toiletten die minder werden gebruikt bevatten vooral huidbacteriën, veelgebruikte toiletten juist poepbacteriën.

Hoe langer de toiletten niet schoongemaakt werden, hoe meer huidbacteriën begonnen te domineren. Deze bacteriën zijn beter dan poepbacteriën gewend om in de buitenlucht te overleven. Op niet- schoongemaakte toiletten bleef de na enkele dagen ontstane populatie wekenlang constant.

Steeds schoner

Eerder deze week bleek dat de openbare toiletten in Nederland steeds schoner worden. Een onderzoek van het vakblad Service Management toonde aan dat 36 procent van de 150 geanalyseerde toiletten bacteriologisch schoon is. Vorig jaar was dat nog 29 procent.

Klaarblijkelijk waren de schoon aangetroffen toiletten vlak voor de monsterafname gereinigd.

Wie zich na een wc-bezoek erg vies voelt, doet er goed aan met hete lucht werkende handrogers te mijden. Deze week bleek ook dat deze handdrogers bacteriën kunnen verspreiden.

De handdrogers, aldus Britse onderzoekers, vormen een grotere bron van bacteriën dan papieren handdoekjes. Over het algemeen betreft dit geen ziekteverwekkende bacteriën.