Maandag 27 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Muntenvondst archeologie munten

Romeinse schat bij nieuwe Haagse weg

In Den Haag is een schat uit de Romeinse tijd gevonden. Archeologen ontdekten een potje op de plek waar de nieuwe toegangsweg van Den Haag komt te liggen. 
Door: ANP

In dat potje zaten 107 zilveren munten, zes zilveren armbanden, een grote verzilverde speld van een mantel en een paar glazen kraaltjes.

''Omdat alles bij elkaar in een pot zat opgeborgen, moet de schat heel doelbewust zijn begraven'', meldt de gemeente Den Haag vrijdag. Wie dat heeft gedaan en waarom, zal waarschijnlijk nooit duidelijk worden.

De oudste munt in de pot werd geslagen toen keizer Nero regeerde, ergens tussen de jaren 54 en 68 na Christus. De jongste munten zijn ongeveer een eeuw later gemaakt, onder keizer Marcus Aurelius. In die tijd stond er waarschijnlijk een boerendorp op de vindplaats. Er zijn namelijk sporen van boerderijen gevonden.

Het is volgens Den Haag ongebruikelijk dat er zo veel zilveren munten op het oude Romeinse platteland worden gevonden.

De waarde van de schat is niet bekend. Mensen kunnen de voorwerpen vanaf komende dinsdag zien in het Haags Historisch Museum.

Handelsplaats

De Rotterdamsebaan moet in 2019 klaar zijn. De weg loopt van knooppunt Ypenburg tot industrieterrein Binckhorst. Het moet de drukke A12, de Utrechtsebaan, ontlasten. De aanleg kost bijna 600 miljoen euro.

De nieuwe weg gaat voor een deel onder Voorburg door. Dat was in de Romeinse tijd een belangrijke handelsplaats, die Forum Hadriani heette.

Aanbevolen artikelen