Amerikaanse wetenschappers hebben een prototype vervaardigd van een contactlens die video's moet gaan vertonen. 

Het gaat om een contactlens die bestaat uit vijf lagen. Eén van die lagen kan licht uitzenden in de richting van het oog, waarmee in theorie video's kunnen worden geprojecteerd.

De contactlens is vervaardigd met behulp van een 3D-printer.

Dat melden de onderzoekers van de Universiteit van Princeton in het wetenschappelijk tijdschrift Nano Letters.

Nanoschaal

In de lens zitten verschillende onderdelen die nodig zijn voor de projectie van video's. Zo bevat één laag van de contactlens enkele elektronische onderdelen op nanoschaal die licht kunnen afgeven.

Verder kunnen ingebouwde nanodeeltjes van zilver zorgen voor de geleiding van stroom in een circuit dat wordt gevormd door polymeren.

De studie naar de lenzen met videofunctie wordt gesponsord door de Amerikaanse luchtmacht.

Piloten

Het is de bedoeling dat piloten de contactlenzen uiteindelijk gaan dragen tijdens vluchten. Ze kunnen dan naar vluchtgegevens kijken, zonder dat ze hun blik op schermen in de cockpit hoeven te richten.

In de lens zouden mogelijk zelfs sensoren kunnen worden ingebouwd om het netvlies van de piloten te scannen op tekenen van vermoeidheid.

"Vliegtuigen checken bijna alles met sensoren, maar nog niet het allerbelangrijkste: de mate van vermoeidheid van de piloot", aldus hoofdonderzoeker Michael McAlpine op nieuwssite New Scientist.