Ruimtevaarder André Kuipers noemt koraalriffen ook wel "de kraamkamers van de zee". Des te belangrijker volgens hem dat het koraal beschermd wordt.

Dat zegt Kuipers in gesprek met NU.nl, naar aanleiding van de nieuwe vijfdelige serie Marine Life, waar de astronaut aan meewerkte.

Tijdens zijn eerste ruimtereis zag Kuipers al "hoe kwetsbaar" de aarde is. "Als je naar de aarde kijkt, zie je hoe de natuur te lijden heeft onder de gigantische menselijke activiteit."

Bezorgd is hij, over de aarde. Die betrokkenheid bracht hem in april op Curaçao, waar hij met een duikboot naar ongeveer tweehonderd meter diepte afdaalde.

Op honderden meters diepte maakte "het desolate landschap, waar je toch nog levensvormen vindt" grote indruk op de astronaut, die ook als ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds optreedt.

Opkrabbelen

Volgens Kuipers spelen 's werelds koraalriffen de hoofdrol in het herstel van het oceaanleven, dat te maken heeft met bedreigingen als vervuiling en illegale vismethodes. "Het herstel moet hiervandaan komen", stelt hij. "De natuur moet kunnen opkrabbelen."

Daarom pleit hij voor 'safe havens' ofwel beschermde gebieden voor de riffen. "Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat wereldwijd een kleine 3 procent van de zee beschermd is, terwijl dat op land zo'n 14 procent is", zegt Kuipers.

Grijs maanlandschap

Het koraalrif van Caribisch Nederland is inmiddels zo'n beschermd gebied. "Maar in bijvoorbeeld Indonesië is het dramatisch", zegt Kuipers. Volgens hem is daar de strijd tegen dynamietvisserij, dat koraalriffen zwaar beschadigt, moeilijk te winnen door de lokale autoriteiten. Met als gevolg dat koraalriffen veranderen in een grijs maanlandschap.

Naast illegale visserij, noemt Kuipers ook vervuilende lozingen en de zeespiegelstijging waardoor koraalriffen steeds minder licht krijgen, als voorbeelden van de gevaren waar het zeeleven aan wordt blootgesteld.

Een kwart van het leven in de oceaan begeeft zich in en rond koraalriffen. Daarnaast dienen de riffen ook ter bescherming van het land tegen natuurlijke rampen zoals overstromingen en orkanen.

Kuipers is vrijdag te zien in de eerste aflevering van Marine Life op National Geographic