Het opwekken van narcistische gevoelens kan mensen creatiever maken. Dat zou blijken uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.  

Als mensen het gevoel krijgen dat ze speciaal zijn en meer privileges verdienen dan anderen, worden ze creatiever.

Ze presteren dan bijvoorbeeld beter bij creatieve tekenopdrachten en testjes waarbij ze zoveel mogelijk associaties moeten bedenken bij verschillende woorden.

Dat beweren Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Experimental Psychology.

Schrijfoefening

De wetenschappers lieten tijdens hun experiment proefpersonen bij allerlei schrijfoefeningen zo nauwkeurig mogelijk verwoorden waarom ze unieke rechten hadden ten opzichte van andere mensen. 

Op die manier wekten ze bij de deelnemers meer 'entitlement' op, oftewel: het gevoel dat ze meer waard waren dan anderen. Deze emotie wordt in de psychologie vaak gekoppeld aan narcisme.

Na de schrijfopdracht werd de creativiteit van de proefpersonen getest. Ze moesten bijvoorbeeld een zo origineel mogelijk buitenaards wezen tekenen en taalspelletjes spelen.

Uniek

De personen waarbij narcistische gevoelens waren opgewekt, scoorden beter bij deze creativiteitstestjes dan een controlegroep van mensen waarbij geen verhoogd gevoel van eigenwaarde was opgewekt.

"Onze resultaten suggereren dat 'entitlement' ervoor zorgt dat mensen het waarderen om uniek te zijn", verklaart onderzoekster Lynne Vincent op nieuwssite van Vanderbilt University. "Hoe meer ze zich uniek voelen, hoe meer ze conventies breken en tot creatieve antwoorden komen."

Het gaat om een verkennend onderzoek; de resultaten moeten worden herhaald voordat er definitieve conclusies kunnen worden getrokken.

Karakter

De wetenschappers benadrukken verder dat hun onderzoek gaat over narcistische gevoelens en niet over blijvende narcistische trekjes.

Mensen die narcistisch van karakter zijn, bleken bij hun studie niet creatiever te zijn dan gemiddeld.