Dinsdag 24 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Hart hartfalen

Onderzoekers vinden efficiëntere manier voor inzet stamceltherapie

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een manier gevonden om stamcellen via de bloedbaan direct naar het hart te sturen.

Ze gebruiken ultrageluid om cellen naar de beschadigde plek te sturen die door een infarct is ontstaan.

Een hartinfarct ontstaat doordat een kransslagader verstopt raakt, er te weinig zuurstofrijk bloed in het hart komt en daardoor een gedeelte van de hartspier afsterft. 

Patiënten die een hartinfarct overleven, houden vaak ernstige gezondheidsklachten, zoals invaliditeit en moeheid.

Uit eerdere veelbelovende onderzoeken blijkt dat de schade beperkt kan worden door direct na een infarct stamcellen in te zetten.

"Deze cellen kunnen nieuwe spiercellen en bloedvaten vormen. Ook scheiden ze een cocktail af van eiwitten die voorkomt dat omliggende cellen afsterven. Hierdoor is de schade kleiner en blijft het beter pompen", zegt onderzoeker Tom Kokhuis.

'Microbelletjes'

Het probleem was tot nu toe dat veel stamcellen het hart niet wisten te bereiken en terechtkwamen in de lever en de milt. 

Om zoveel mogelijk stamcellen direct op de beschadigde plek te krijgen "bekleden wij de stamcellen eerst met microbelletjes", zegt Kokhuis. "Deze worden vervolgens in de bloedbaan geïnjecteerd. De microbelletjes komen in beweging doordat deze reageren op ultrageluid. Deze combinatie maakt het dus mogelijk om stamceltherapie veel efficiënter in te zetten."

Meer onderzoek

Voordat patiënten geholpen kunnen worden met de nieuwe techniek is er nog meer onderzoek nodig, benadrukt de onderzoeker. Tom Kokhuis promoveert 19 november op zijn onderzoek naar deze nieuwe techniek.

Aanbevolen artikelen