De 20-jarige Nederlandse uitvinder Boyan Slat heeft maandag de VN-prijs Champions of the Earth gewonnen.

Met zijn project The Ocean Cleanup werd hij de jongste winnaar ooit van de prijs voor inspirerende initiatieven op het gebied van milieu, aldus de Verenigde Naties.

Slat wil de zogenoemde plastic soep in de oceanen aanpakken en bedacht daarvoor een installatie van lange drijvende armen die in de vorm van een V op strategische plekken in zee worden geplaatst.

Via crowdfunding heeft hij al ruim 2,1 miljoen dollar opgehaald. Dat geld wordt de komende paar jaar besteed aan het testen van steeds grotere prototypes. Over drie tot vier jaar hoopt de uitvinder al ergens een apparaat op ware grootte te kunnen installeren.

"Ik ben dankbaar dat ons harde werken al wordt erkend", reageerde Slat blij en verrast. "Het is gek om tussen namen te staan van mensen die al tientallen jaren bezig zijn, terwijl wij nog moeten beginnen met de opruimactie."

Profielwerkstuk

Slat kwam voor het eerst met zijn idee voor The Ocean Cleanup in zijn vwo-profielwerkstuk. Hij presenteerde het later in een praatje op een conferentie. Dat praatje is inmiddels ruim 1,6 miljoen keer bekeken op YouTube.

Hij stopte tijdelijk met zijn studie luchtvaart- en ruimtevaarttechniek aan de TU in Delft om zich volledig op het project te kunnen richten. Inmiddels werkt hij met een team van zo'n honderd mensen aan The Ocean Cleanup.

The Ocean Cleanup: