Donderdag 19 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Rosetta

Batterijen komeetverkenner Philae leeg

De Europese komeetverkenner doet het voorlopig niet meer. De accu van de Philae is in de nacht van vrijdag op zaterdag zo goed als leeg geraakt. Alle instrumenten aan boord zijn daarom uitgeschakeld.
Door ANP

Dat meldde de vluchtleiding in het Duitse Darmstadt.

Het opraken van de accu betekent nog niet het definitieve einde van het onderzoek. De verkenner is vrijdagavond 35 graden gedraaid, zodat meer zonnecellen in het licht staan. De zonnepanelen, die in Nederland zijn gemaakt, kunnen de accu van de lander dan opladen.

Het is nog niet bekend of het draaien wat heeft opgeleverd. Als het niets helpt, komt er in de komende maanden een nieuwe kans. De komeet komt dan dichter bij de zon. De lander krijgt dan misschien meer zonlicht en dat zou de batterij kunnen opladen.

De onbemande verkenner staat waarschijnlijk in de schaduw van een rotswand op de komeet. Daar valt weinig zonlicht. Bovendien staat de lander niet al te stevig op zijn benen. Dat maakt het erg moeilijk om de komeet te onderzoeken.

Twijfel

De lander kwam woensdag aan op de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko. Na de euforie over de eerste komeetlanding in de geschiedenis groeide de twijfel.

De verkenner bleek namelijk op een andere plek te zijn terechtgekomen dan de bedoeling was. Hij stuiterde twee keer. De vluchtleiding weet nog niet waar de Philae precies is, maar waarschijnlijk staat hij in de schaduw van een rotswand.

De vluchtleiding heeft vrijdagavond laat weer contact gehad met de verkenner. ''Wetenschappelijke gegevens stromen binnen vanaf het oppervlak van de komeet'', aldus de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Die gegevens gaan onder meer over de eerste boring in het oppervlak van de komeet. 

Komeetlander Philae

De angst bestond dat de lander zou opstijgen door de druk van de boring. Hij staat namelijk los op het oppervlak, de verankering werkte niet. Het lijkt echter goed te zijn gegaan. De boor ''ging helemaal naar beneden en weer naar boven, de eerste komeetboring is een feit'', schreef de ESA.

De boor moest een monster uit de bodem halen, zodat andere instrumenten kunnen uitzoeken waaruit de bodem bestaat. Die resultaten zijn nog niet binnen.

Foto's

De ESA heeft vrijdagavond ook twee foto's van de komeetlanding gepubliceerd. De foto's zijn gemaakt door de sonde Rosetta, die in een baan rond de komeet draait.

De eerste foto is een paar minuten voor de landing genomen, de tweede een minuut erna. Op de tweede foto is een donkere plek te zien, mogelijk een stofwolk. Uit de foto's blijkt dat de lander vrijwel precies is geland waar hij had moeten neerkomen.

Daarna stuitte de lander echter op, mogelijk doordat de ondergrond harder dan verwacht was. Na een tweede stuit kwam de verkenner definitief tot stilstand. De vluchtleiding weet nog niet precies waar de lander staat, hij is nog niet teruggevonden.

Aanbevolen artikelen