Philae is er in geslaagd een thermometer in komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko te prikken. De komeetlander functioneert prima.

Dat meldt het Europese Ruimtevaartagentschap (ESA) vrijdag.

Philae heeft sinds hij woensdag op spectaculaire wijze op de komeet landde een gestage stroom informatie naar aarde gestuurd.

Wel speelt de rots waarnaast de lander onbedoeld is terechtgekomen de onderzoekers parten. De rots schermt de zonnepanelen van Philae af voor zonlicht en hindert zo zijn energievoorziening.

De accu van de komeetlander houdt het nog maar ongeveer een dag vol. De bestuurders van de lander overwegen Philae daarom te verplaatsen, zodat hij zonne-energie kan vangen. Het plaatsen van een thermometer in de korst van de komeet, de eerste 'mechanische operatie' van de lander, is daarom voorlopig ook even de laatste.

Risico's lopen

Volgens ESA-wetenschappers wordt het vanwege de leeglopende batterijen tijd om risico's te nemen met de komeetlander. Dat zeiden ze vrijdag tegen de BBC.

Doordat de lander twee keer van het oppervlakte van komeet 67P is gestuiterd bij de landing, staat hij niet op de juiste plaats. ESA probeert de locaties waar de lander gestuiterd heeft door te trekken om te weten te komen waar de lander nu staat. Wel is bekend dat de lander niet stabiel staat. Sterker nog, slechts twee van de drie poten zitten goed vast in de bodem.

Bij een boring kan de lander daardoor omkieperen. Om zeker te weten dat dat niet gebeurt, hebben de onderzoekers tijd nodig. Daarvoor moet echter snel een oplossing worden gevonden vanwege de leeglopende batterijen.

Mogelijke oplossing

Een van de mogelijke oplossingen is het omdraaien van het belangrijkse deel van de lander, waardoor een zonnecollector meer richting de zon wordt gericht. Dat gaan de wetenschappers vrijdag proberen.

Uiteindelijk zal ESA waarschijnlijk toch gaan boren, om wat materiaal van de komeet te kunnen onderzoeken in het laboratorium in de lander. Dat materiaal zou meer moeten leren over de samenstelling van de komeet, en daarmee een licht kunnen werpen over het ontstaan van het zonnestelsel.

In beeld: De historische missie van Philae naar komeet 67P