Woensdag 17 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Verkenner staat stabiel op komeet na historische landing

De verkenner Philae, het ruimtevoertuig dat woensdag werd gelanceerd door de sonde Rosetta en landde op de komeet 67P/Churyumov/Gerasimenko, staat stabiel. 
Door NU.nl

Dat meldt de BBC donderdag.

Uit de data die wetenschappers via de Philae sinds woensdag hebben verkregen, blijkt dat de verkenner zeker drie keer is geland op de komeet. De harpoenen die de Philae aan het oppervlak moeten hechten, zijn volgens het Europese ruimtevaartinstituut (ESA) niet afgevuurd zoals gepland.

Volgens de ESA is de verkenner mogelijk honderden meters 'teruggestuiterd' na het eerste contact met de komeet. De Philae staat nu stabiel, maar de vraag is of dat op de langere termijn zo blijft. Hij is niet verankerd en blijft waarschijnlijk alleen door het eigen gewicht staan.

Tijdens een persconferentie donderdagmiddag maakte ESA bekend nog niet te weten waar de verkenner precies staat op de komeet. Uit beelden die de verkenner naar de aarde stuurt blijkt dat hij vlak bij een klif terecht is gekomen.

Stroomvoorziening

Daardoor zouden de zonnepanelen misschien te weinig zonlicht kunnen opvangen, waardoor de verkenner mogelijk problemen zal krijgen om zijn stroomvoorziening op peil te houden.

Op basis van de eerste beelden lijkt Philae bijna verticaal te zijn geland, waardoor een landingspoot de lucht in steekt. "Philae staat mogelijk bijna permanent in de schaduw. Dit is duidelijk niet de situatie waar we op hoopten", aldus ESA. 

Het onderzoeksteam heeft besloten eerst af te wachten hoe Philae precies is geland, voordat wetenschappelijke boringen worden opgestart. "Dat heeft gevolgen voor onze energievoorraad. We willen eerst kijken hoe we onze normale procedure kunnen koppelen aan deze niet-normale situatie", aldus het onderzoeksteam. 

Philae heeft accu's om zestig uur lang onderzoek te kunnen blijven doen. Daarna is de lander afhankelijk van zonlicht. Door de instrumenten aan boord van de Philae zijn al diverse metingen gedaan. Die werkten goed.

Landing Rosetta-missie

Tien jaar

De landing van de Philae is historisch: nooit eerder landde een ruimtevoertuig op een komeet. Meer dan tien jaar was de sonde onderweg voordat de Philae woensdag voor de laatste fase van de ruimtereis werd gelanceerd.

Wetenschappers hopen uit de data die de Philae verzamelt, meer te leren over het ontstaan van leven.

Afspelen knop

Andre Kuipers: 'Landing is historisch moment'

Andre Kuipers: 'Landing is historisch moment'


Lees meer over:
rosetta

Aanbevolen artikelen