Langdurig gebruik van marihuana leidt waarschijnlijk tot specifieke hersenveranderingen, zo blijkt uit nieuw hersenonderzoek. 

Mensen die al enkele jaren regelmatig marihuana roken, hebben aanzienlijk meer hersenverbindingen dan personen die geen marihuana gebruiken.

Mogelijk ontstaan deze verbindingen ter compensatie van het verlies aan grijze stof dat lijkt op te treden in bepaalde gebieden van hun hersenen.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

Scans

De wetenschappers maakten MRI-scans van 48 mensen die gemiddeld drie keer per dag marihuana rookten. Ter vergelijking bestudeerden ze ook de hersenen van 62 proefpersonen die de drug nooit hadden gebruikt.  

De hersenen van de gebruikers bleken op enkele punten af te wijken. 

"De resultaten suggeren een toename van het aantal hersenverbindingen", verklaart onderzoekster Sina Aslan op nieuwssite Sciencedaily. "Misschien is dat een compensatie voor het verlies aan grijze hersenstof."

"Uiteindelijk lijken die extra hersenverbindingen echter weer te verdwijnen als mensen marihuana blijven gebruiken."

Leeftijd

Hoofdonderzoekster Francesca Filbey benadrukt echter dat het niet zeker is dat de gevonden hersenverschillen ontstaan als gevolg van marihuanagebruik. In theorie zouden mensen die marihuana gebruiken ook verslaafd kunnen raken, juist omdat ze een andere hersenstructuur hebben.

"De studie bewijst niet dat alle hersenveranderingen ontstaan door marihuanagebruik, maar de effecten die we zien suggereren wel een verband met de leeftijd waarop mensen zijn begonnen te gebruiken en de duur van het gebruik." 

De precieze gevolgen van de hersenveranderingen op het functioneren van het brein zijn nog niet duidelijk. Daar moet volgens de wetenschappers meer onderzoek naar worden gedaan.