Vleermuizen proberen tijdens de jacht op voedsel de echolocatie van hun concurrenten te saboteren, zo blijkt uit nieuw onderzoek. 

Als guanovleermuizen zien dat een soortgenoot een prooi bijna te pakken heeft, maken ze storende geluiden.

Door deze klanken maken ze het moeilijker voor hun concurrent om de prooi te lokaliseren.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Groepen

De wetenschappers registreerden de jacht van guanovleermuizen in New Mexico met zeer gevoelige camera's en ultrasone microfoons.

Deze vleermuizen jagen vaak in grote groepen op insecten. Daarbij maken ze gebruik van echolocatie: ze zenden geluiden uit om de lokatie van hun prooien te bepalen.  

 Uit de gevens van de nieuwe studie blijkt dat de dieren soms echter ook geluiden maken die echolocatie juist verstoren.

Hoofdonderzoeker Aaron Corcoran was stomverbaasd toen hij het gedrag voor het eerst waarnam. "Een vleermuis probeerde een insect te vangen met echolocatie", verklaart hij op BBC News. "Maar een tweede vleermuis maakte plotseling een vreemd geluid dat verstorend leek te werken."

Geluidsrecorder

In sommige gevallen verstoorden de dieren zelfs om de beurt elkaars echolocatie tijdens de jacht op een prooi, net zo lang totdat één van beiden afhaakte.

De wetenschappers legden het storende geluid vast op een geluidsrecorder en speelden het vervolgens af in de buurt van vleermuizen die een prooi bijna te pakken hadden. Het geluid bleek de echolocatie van de dieren inderdaad te saboteren: ze grepen vaker mis.   

Competitie

Volgens Corcoran is het gedrag van de vleermuizen zeer opmerkelijk.  "Het is niet zo gek dat ze de competitie met elkaar aangaan voor voedsel, maar het feit dat ze er een speciaal storend geluid voor hebben ontwikkeld is nieuw."

Meer onderzoek moet uitwijzen of ook andere soorten vleermuizen elkaars echolocatie verstoren tijdens de jacht.