Resveratrol, de stof uit rode wijn die volgens sommige wetenschappers goed is voor hart- en bloedvaten, zwakt het gezonde effect van beweging af.

Dat schrijven Canadese onderzoekers van de Queen's University in Kingston deze week in Applied Physiology, Nutrition and Metabolism.

Aan resveratrol, een stof uit de schil van rode druiven, wordt al decennia lang goede eigenschappen toegedicht. Het zou de stofwisseling verbeteren, de hart- en bloedvaten versterken en het geheim achter het gezonde mediterrane dieet zijn.

Het stofje vormt bovendien de basis van het advies om een glas rode wijn per dag te drinken als onderdeel van een gezond eetpatroon.

Resveratrol heeft de laatste jaren zo'n magische status gekregen, dat er nu zelf voedingssupplementen van zijn, met de claim dat ze de effecten van beweging zouden versterken.

Placebo

Om uit te zoeken of dit wel echt zo is, verdeelden de Canadese wetenschappers een groep van zestien mensen in tweeën, waarbij de ene groep moest sporten met supplement terwijl de controlegroep sportte en een placebo kreeg toegediend.

Tegen de verwachting in bleek de placebogroep aan het eind van het onderzoek fitter te zijn dan de resveratrolgroep. In plaats van te verbeteren, zwakte het supplement het effect van bewegen af.  

De reden hiervoor is nog onbekend, dat vergt meer onderzoek, zo stellen de wetenschappers. Ook is er onderzoek met grotere groepen sporters nodig om het resultaat te bevestigen.