Maandag 26 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
jeuk

'Krabben maakt jeuk alleen maar erger'

Als mensen krabben aan een jeukende plek op hun huid, wordt de jeuk alleen maar erger, zo blijkt uit nieuw onderzoek. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Krabben zorgt voor een lichte vorm van pijn waardoor het jeukgevoel in eerste instantie naar de achtergrond verdwijnt.

Maar in het brein wordt onder invloed van dat pijnsignaal meer van het hormoon serotonine aangemaakt. Die stof versterkt de jeuksensatie op de lange termijn juist.

Dat melden onderzoekers van Washington University in het wetenschappelijk tijdschrift Neuron.

Muizen

De wetenschappers toonden met een experiment op muizen aan dat jeuk verergert onder invloed van serotonine. Ze kweekten een groot aantal genetisch gemodificeerde muizen die niet in staat waren om serotonine aan te maken.

Toen deze dieren werden geïnjecteerd met een stof die normaal gesproken jeuk veroorzaakt, leken ze daar weinig last van te hebben. Ze krabbelden veel minder aan hun huid dan muizen die wel serotonine produceerden. 

Vervolgens dienden de wetenschappers handmatig serotonine toe aan de genetisch gemanipuleerde dieren. De muizen begonnen daarna vrijwel onmiddellijk overal te krabbelen.

Erger

Volgens de wetenschappers toont de studie aan dat mensen beter niet kunnen krabben als ze jeuk hebben. Serotonine heeft bij mensen waarschijnlijk hetzelfde effect op jeuk als bij muizen, 

"Krabben kan voor opluchting zorgen bij jeuk doordat er een lichte pijn ontstaat", verklaart hoofdonderzoeker Zhou-Feng Chen op nieuwsite ScienceDaily. "Maar het probleem is dat het brein serotonine gaat produceren om die pijn te controleren. Die respons zorgt ervoor dat jeuk erger wordt."


Lees meer over:

jeuk

Aanbevolen artikelen