Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Nederlands bedrijf hard op weg om ebolavaccin te leveren

Het Nederlandse farmaceutische bedrijf Crucell is in een vergevorderd stadium met de ontwikkeling voor een ebolavaccin.
Door NU.nl/Remco Rous

Dat laat het bedrijf weten aan NU.nl.

Crucell voert naar verwachting in de eerste maanden van 2015 tests uit op mensen. Wanneer die onderzoeken succesvol blijken, kan het bedrijf in het eerste kwartaal van 2015 zo'n 250.000 vaccins beschikbaar stellen. Het aantal vaccins kan in 2015 verder oplopen tot maximaal een miljoen.

In de oorspronkelijke plannen zou het bedrijf pas in 2016 beginnen met het testen van het alternatieve vaccin op vrijwilligers. Maar de rampzalige ontwikkeling van ebola en de druk van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO om met een vaccin te komen, heeft het onderzoek in een stroomversnelling gebracht.

Epidemie

Inmiddels nadert het aantal doden door de ebola-epidemie de vijfduizend. De West-Afrikaanse landen Guinee, Sierra Leone en Liberia zijn het zwaarst getroffen. Bij tienduizend mensen is inmiddels vastgesteld dat ze besmet zijn.

Hoewel vaccins kunnen bijdragen aan het indammen van ebola, waarschuwde de WHO eerder dat vaccins geen ''wondermiddelen'' zijn waarmee de grootschalige epidemie kan worden beëindigd.

Investeringen

Om het ebolavaccin versneld te kunnen produceren, investeerde Crucells moederbedrijf Johnson&Johnson ongeveer 160 miljoen euro. Ook het Amerikaanse National Institutes of Health financierde een deel en Crucell begon in oktober vorig jaar een samenwerking met het Deense bedrijf Bavarian Nordic. Uit onderzoeken bleek namelijk dat een combinatie van technologiën van beide bedrijven een goede bescherming kan bieden tegen de ziekte.

Het is niet voor het eerst dat Crucell bezig is met een vaccin voor ebola; het bedrijf doet daar al sinds 2002 onderzoek naar. Die onderzoeken strandden in 2008, omdat de uitkomsten onvoldoende bleken.

Naast het Nederlandse Crucell zijn ook andere bedrijven druk bezig met de ontwikkeling van een vaccin. Uit documenten van de WHO zou blijken dat het Britse Glaxo Smith Kline momenteel het verst is met de ontwikkeling van een vaccin tegen ebola, op de voet gevolgd door onder andere Crucell.

Inzet

Hoeveel vaccins er uiteindelijk voor wie beschikbaar komen en welke producent deze vaccins mag gaan leveren, is een besluit van internationale en nationale gezondheidsoverheden. Het bedrijf sluit daarbij niet uit dat er nog samenwerkingsverbanden, zogeheten joint ventures, met andere bedrijven ontstaan. 

Crucell verwacht dat als er eenmaal een vaccin op de markt komt, dit eerst gebruikt zal worden voor bescherming van gezondheidsmedewerkers in de getroffen landen. 


Lees meer over:

Ebola

Aanbevolen artikelen