Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Heilige tunnel Mexico blootgelegd

Archeologen hebben in de oude Mexicaanse stad Teotihuacan een heilige tunnel blootgelegd, met daarin zo'n 50.000 rituele objecten. Mogelijk worden daar nu ook koninklijke graftombes ontdekt.
Door ANP

Dat vertelde de leider van het archeologisch onderzoek, Sergio Gomez, woensdag (plaatselijke tijd).

Al in 2003 werd de ingang van de 1.800 jaar oude tunnel ontdekt, maar de inhoud is nu pas aan het licht gekomen, na opgravingen door robots en later archeologen.

Er zijn enkel ruïnes overgebleven in Teotihuacan. Vroegere bewoners hebben geen schriftelijke documenten nagelaten.

Heilige tunnel in Mexico

In de tunnel, op ongeveer 50 kilometer afstand van Mexico Stad, liggen talloze sieraden, schelpen, uitgesneden sculpturen, pijlpunten en messen. Ook zijn houten kunstvoorwerpen aangetroffen. De vondsten geven meer informatie over de manier waarop in vroeger tijden heersers en priesters leefden.

Volgens archeoloog Gomez kunnen er, "gelet op de omvang van de offers" mogelijkerwijs ook koninklijke graftombes worden aangetroffen.

Teotihuacan is in Mexico een van de meest bezochte plekken uit de oudheid. Er staan enorme piramides, tempels en verblijfplaatsen van de elite met kleurrijke muurschilderingen. De stad was lange tijd verlaten, maar is nu een belangrijke bestemming voor religieuze pelgrimstochten.

Bekijk beelden van de tunnel:


Lees meer over:

Mexico

Aanbevolen artikelen