Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Amelia Earhart

Mogelijk stuk vliegtuig Amelia Earhart gevonden

Onderzoekers hebben mogelijk een scherf gevonden van het vliegtuig dat luchtvaartpionier Amelia Earhart vloog toen ze in de jaren dertig van de vorige eeuw verdween.
Door NU.nl

Dat meldt Discovery News.

Earhart was de eerste vrouwelijke piloot die alleen over de Atlantische Oceaan vloog. In 1937 wilde ze in haar Lockheed Electra 10E een vlucht rond de wereld maken

De scherf die van het vliegtuig zou komen werd in 1991 gevonden op een atol, een koraaleiland in de Stille Oceaan, die zich op vele honderden kilometers van het vaste land bevindt. Het zou in theorie mogelijk kunnen zijn dat Earhart op haar laatste vlucht hier een noodlanding heeft gemaakt. Over het algemeen wordt aangenomen dat zij met haar co-piloot in de oceaan is neergestort.

Recordpoging

De International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR) heeft onderzoek verricht op de scherf. Daarbij zijn fragmenten van een metaalsoort aangetroffen die mogelijk zijn aangebracht bij een reparatie aan het toestel in Miami, tijdens haar recordpoging. Het gaat om een complexe combinatie van materialen die uniek zou zijn geweest voor het vliegtuig van Earhart.

De organisatie, die wereldwijd onderzoek verricht naar oude vliegtuigen, heeft op haar site een uitgebreid verslag geplaatst van het onderzoek. Op de bodem van de oceaan bij het atol zijn eerder al signalen waargenomen van een groot object dat daar mogelijk zou liggen. Dit zou wellicht haar Electra 10E kunnen zijn.

TIGHAR wil in 2015 een nieuwe expeditie naar de locatie ondernemen.

Bekijk de laatste beelden van Earhart:

Aanbevolen artikelen