Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
rupsen

Parasitaire rupsen imiteren geluiden van mieren

Sommige rupsen imiteren de geluiden van mieren, zodat ze als parasiet in mierenkolonies kunnen leven.
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Het gaat om rupsen van het geslacht Maculinea die de voor mensen onhoorbare geluiden nabootsen van koninginnen in mierenkolonies.

De werkers in de kolonie reageren op deze geluiden en voeden de rupsen, zelfs bij voedselschaarste. 

Dat hebben onderzoekers van de Universiteit van Turijn bekendgemaakt op een bijeenkomst van de Acoustical Society of America.

Opnames

De wetenschappers maakten geluidsopnames van verschillende rupsen van het geslacht Maculinea. Deze dieren groeien uiteindelijk uit tot vlinders. Maar als larf leiden ze vaak een parasitair leven in mierenkolonies.

De geluidsopnames van de rupsen werden vergeleken met de geluiden die mieren maken.

Uit het onderzoek blijkt dat de rupsen de kreten van de mierenkoningin tot in de perfectie nabootsen. Ze krijgen daardoor net als de koningin een voorkeursbehandeling van de werkers in de mierenkolonie. De werkers voeden eerst de rupsen en daarna pas hun eigen nakomelingen.    

Informatie

"De accoustische signalen van mieren bevatten veel complexe informatie, niet alleen als ze zich buiten het nest bevinden, maar ook als ze in de kolonie zijn", verklaart hoofdonderzoekster Francesca Barbero op nieuwssite ScienceDaily.  

"We wilden weten hoe parasieten zoals de vlinderlarven deze communicatie kunnen verstoren."

De wetenschappers willen meer onderzoek doen naar de geluiden van de rupsen om te achterhalen hoe het parasitaire gedrag in de loop van de evolutie is ontstaan.


Lees meer over:

mieren

Aanbevolen artikelen