Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Galapagos-schildpad

Galapagos-schildpadden van uitsterven gered

Een van de reuzenschildpaddensoorten op de Galapagos Eilanden wordt niet langer met uitsterven bedreigd. De dieren kunnen voortaan voor zichzelf zorgen.
Door ANP

Dat melden natuurbeschermers dinsdag (lokale tijd) op basis van een studie in het internationaal wetenschappelijke tijdschrift PLoS One.

Het gaat om de reptielen die voorkomen op het eiland Española. Vijftig jaren geleden kwamen hier nog maar vijftien landschildpadden voor, maar nu is het aantal dankzij een fokprogramma gegroeid tot circa 1.000 exemplaren in het wild.

"Niemand wist hoe je de schildpadden moest fokken in gevangenschap. Zelfs de beste dierentuinen in de wereld slaagden er niet in. Het Galapagos National Park zocht het uit, en werd er buitengewoon effectief in", aldus professor biologie James Gibbs aan de universiteit van New York, leider van het onderzoek.

De Galapagos Eilanden liggen ongeveer 1.000 kilometer ten westen van Ecuador, het Zuid-Amerikaanse land waartoe ze behoren. Er komen veel unieke planten en dieren voor. Het inspireerde Charles Darwin tot de beroemde evolutietheorie.

Aanbevolen artikelen