Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Orbital Sciences, raket

Onbemande raket richting ISS bij lancering ontploft

Een Antares-raket met een onbemande capsule met goederen voor het internationale ruimtestation ISS is dinsdag bij de lancering in Virginia ontploft. 
Door Novum/ANP/NU.nl

Het gebeurde een paar seconden na opstijgen van de Antares-raket met de Cygnus-capsule. De oorzaak is niet bekend. Ook over schade op de grond is nog niets bekend. Alle medewerkers op de grond zijn ongedeerd, aldus de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Die spreekt van ''een catastrofale afwijking''.

De Cygnus werd gelanceerd vanaf de ruimtebasis Wallops Flight Facility, een kleiner complex op Wallops Island in de staat Virginia. De raket kwam wel los van de grond, maar maakte niet genoeg snelheid en zakte in een grote vuurbal terug naar de grond. Het vrachtschip had ruim twee ton aan spullen en experimenten aan boord. De capsule staat in brand.

Onbemande raket ontploft

De Cygnus is gemaakt door het commerciële bedrijf Orbital Sciences. Dat heeft twee keer eerder een ruimtevrachtschip naar het ISS gebracht. De zonnepanelen van het vrachtschip zijn gemaakt door het bedrijf Dutch Space uit Leiden, het vroegere Fokker Ruimtevaart.

Ongelukken

Het gebeurt een paar keer per jaar dat een ruimtevaartuig ontploft bij de lancering. In augustus explodeerde een Amerikaanse militaire raket bij een lancering in Alaska. In mei ontplofte een Russische raket op ongeveer 150 kilometer hoogte, een paar minuten na de lancering. Delen van de raket kwamen neer in Siberië en in de Stille Oceaan.

In 1986 stierven zeven Amerikaanse astronauten toen de spaceshuttle Challenger ontplofte, 72 seconden na lancering. De grootste raketramp ooit gebeurde in 1960. Bij een lanceerproef ontplofte een langeafstandsraket van de Sovjet-Unie.

Hoeveel mensen daardoor omkwamen is nooit opgehelderd. Schattingen lopen uiteen van 60 tot 150. Van veel slachtoffers bleef niets over. De Sovjet-Unie slaagde erin de ramp tot 1989 te verzwijgen.


Lees meer over:

NASA

Aanbevolen artikelen