Vooraanstaande wetenschappers uiten zorgen over Great Barrier Reef

Een groep vooraanstaande Australische wetenschappers heeft zorgen geuit over het actieplan van de Austalische overheid om het Great Barrier Reef te beschermen. 

Dat meldt de Zuid-Afrikaanse website Times Live

De wetenschappers verwijten de Australische overheid dat het plan te weining gericht is op de toekomst. In het plan wordt volgens de wetenschappers van de Australian Academy of Science vooral gekeken naar het stabiliseren van de huidige staat van het rif, terwijl het volgens hen juist tijd is om een actieplan op te stellen waarmee het rif weer in ere hersteld wordt. 

"Het is duidelijk dat de staat van het rif achteruit gegaan is en dat de toestand ook steeds slechter wordt. Dit plan van de overheid gaat het rif niet redden, het zal er niet eens voor kunnen zorgen dat de huidige slechte staat van het rif op peil gehouden kan worden", zo verklaart Terry Hughes de reactie van de Australian Academy of Science op de overheidsplannen. 

Werelderfgoed

De staat van het Great Barrier Reef als werelderfgoed is de belangrijkste inzet voor de discussies die al geruime tijd gaande zijn. Voor de zoveelste keer dreigt Unesco het rif de titel van werelderfgoed te ontnemen.

Volgens de Australian Academy of Science richten de plannen zich vooral op het behouden van die titel, terwijl het volgens de organisatie zou moeten gaan over het herstellen van de oorspronkelijke waarde van het rif. 

De Australische Academy of Science staat niet alleen in deze uitspraak. Organisaties als het WNF en de Australische Dienst voor Zeebescherming uitten hun zorgen al eerder.  

De Australische overheid trekt zich tot nu toe weinig aan van de kritiek of het verwijt dat ze te veel zou doen om slechts de titel van werelderfgoed te behouden. Volgens een woordvoerder van de Australische minister van Milieu "probeert de overheid met dit actieplan juist de punten te bereiken die door de organisaties aangedragen worden."

Toeristische attractie

Het Great Barrier Reef is een van de belangrijkste toeristische attracties van Australië. Het gebied ligt voor de noordoostkust van Australië en is zo'n 2.600 kilometer lang. Het bestaat uit enkele duizenden verschillende riffen in allerlei vormen en groottes en meer dan negenhonderd eilanden.

Er komen ongeveer 1.500 vissoorten voor en 400 soorten koraal. Maar de staat van het rif gaat hard achteruit onder invloed van afgravingen, bevissing, klimaatverandering en slechte waterkwaliteit.

Bekijk beelden van het Great Barrier Reef:

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie