Specifieke stoffen in cacao kunnen de achteruitgang van het geheugen bij ouderen mogelijk vertragen, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Als vijftigers en zestigers regelmatig een drankje drinken met antioxidanten die van nature voorkomen in cacao, presteren ze relatief goed bij geheugentesten.

Hun geheugenprestaties zijn na het speciale dieet ongeveer vergelijkbaar met mensen die drie decennia jonger zijn.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Neuroscience.

Flavanoïden

Bij het onderzoek moesten 37 proefpersonen tussen de 50 en 69 jaar gedurende een periode van drie maanden dagelijks een speciaal drankje achteroverslaan.

Bij sommige deelnemers bevatte het mengsel zogenoemde flavanoïden uit cacao. Dit zijn bittere stoffen waarvan al eerder is aangetoond dat ze een positieve invloed hebben op de vorming van hersenverbindingen bij muizen. 

Andere deelnemers aan het experiment kregen dagelijk een drankje voorgeschoteld waarin deze flavanoïden niet of nauwelijks voorkwamen.

Gezichten

Na drie maanden maakten alle proefpersonen een geheugentest op de computer waarbij ze gezichten en specifieke locaties moesten onthouden.

De ouderen die dagelijks flavanoïden uit cacao hadden genuttigd scoorden gemiddeld 25 procent beter dan de proefpersonen die deze stoffen niet binnen hadden gekregen.

Ook bleek uit hersenscans dat specifieke delen van de hippocampus (een hersengebied dat is betrokken bij het geheugen) bij hen beter functioneerden. 

"Toen we het brein van de proefpersonen onderzochten bleek de functie van de zogenoemde gyrus dentatus verbetert bij mensen die het drankje met cacao-flavanoïden hadden geconsumeerd", verklaart onderzoeker Adam Brickman op nieuwssite ScienceDaily.

Chocola

Het is nog onzeker of de conclusies uit de studie op de lange termijn stand houden. De wetenschappers benadrukken dat het gaat om een verkennend onderzoek met een beperkt aantal proefpersonen.

Uitgebreidere studies moeten uitwijzen of de stoffen uit cacao ook in grotere groepen een meetbare positieve invloed hebben op het geheugen van ouderen.  

De chocoladefabrikant Mars is één van de sponsors van de studie. Maar hoofdonderzoeker Scott Small benadrukt in de New York Times dat het bedrijf geen invloed heeft uitgeoefend op de resultaten van de studie. 

Veel chocola eten zal volgens hem in ieder geval niet leiden tot betere geheugenprestaties. Bij de productie van chocola worden de meeste flavanoïden in cacao afgebroken. Daarnaast bevat chocola veel ingrediënten die geen goede invloed hebben op het brein, zoals vetten en suikers.